Fake volgers verwijderen van Instagram

Vorige week plaatste ik op mijn Instagram Stories een post met dat ik zo af en toe eens door mijn lijst met volgers scroll. Ik verwijder er dan ook meteen een paar, oftewel de ‘spook volgers’. Vandaag leg ik uit waarom én hoe je dit doet.

Waarom verwijder je je volgers?

Dit is natuurlijk wat velen denken, want iedereen op Instagram wil juist meer volgers. Hier zijn natuurlijk al tig discussie’s over geweest maar daar ga ik het vandaag niet over hebben. Dus waarom zou je dan de volgers waar je zo je best voor doet verwijderen? Velen zien dat als het weggooien van al je werk. Máár… je hebt ‘echte’ volgers, en je hebt ‘spook’ volgers.

Wat is het verschil?

‘Echte’ volgers zijn volgers die je ook ‘echt volgen. Zij zien je foto, ze liken je foto, ze reageren erop. En zien je stories voorbij komen en zullen ook eens reageren op een poll of vraagsticker.

Een ‘echte’ volger kan je ook stilletjes volgen, zonder dat ze iets liken/reageren. Maar je ziet soms wel dat ze dezelfde interesse hebben, doordat ze bijvoorbeeld ( in mijn geval ) ook een interieur account hebben.

Een ‘spook’ volger is een account die vaak inactief is. Zo’n account wordt aangemaakt, ze gaan duizenden mensen volgen. Maar zelf hebben ze bijna geen volgers en ze hebben heel vaak zelf 0 berichten geplaatst. Dit is natuurlijk een beetje gek. Doordat zulke accounts je gaan volgen, krijgen je ‘echte’ volgers steeds minder je content ( je posts) te zien. Hierdoor daalt je bereik en dit is natuurlijk zonde, want zo krijg je minder likes/reactie’s op je posts omdat je spookvolgers nooit actief zijn.

Hoe herken je een spookvolger?

Je kunt ze vaak herkennen door eens door je volgers te scrollen. Klik op je volgers aantal en je ziet hier meteen je volgers staan. Bovenaan staan altijd je nieuwste volgers.

Indien je veel volgers hebt is het natuurlijk best wel een werkje om ze één voor één te bekijken. Ik gebruik vaak deze manier:

1: Profielfoto
Heel veel ‘spook’ volgers hebben geen profielfoto. Dit zie je dus meteen in je volgers lijst eruit springen. Of ze gebruiken een foto van een bekend iemand, bijvoorbeeld een Hollywood-ster. Wat ik ook soms nog weleens zie dat ze of té knappe mensen als profielfoto gebruiken, of kleine kinderen. Doordat ze dus wél een profielfoto hebben maar deze dus niet van diegene zelf is, ‘lijkt’ het alsof het een echte volger is. Wanneer je het account opent, zie je dat het een spookvolger is.

2: Profielnaam/locatie
Veel ‘spookvolgers’ zijn accounts uit het buitenland. Ik herken ze vaak doordat er niet-leesbare teksten en/of tekens in hun profielnaam staat. Ook zijn Arabische tekens veel voorkomend als ‘spookaccount’. En accounts met heel veel cijfers in hun profielnaam zijn ook vaak nep.

3: Twijfelgeval
Mocht je nu een twijfelgeval hebben omdat ze wel een profielfoto hebben en een redelijk normale naam, dan moet je toch echt even het account openen. Je ziet dan gauw genoeg hun berichten en volgers aantallen.

Verwijderen of blokkeren?

Ik blokkeer mijn volgers. Als je iemand verwijdert, kan diegene je opnieuw gaan volgen. Hoe verwijder je volgers? Dit doe je door naar het account te gaan van die persoon > klik rechts bovenin op de 3 puntjes > blokkeren.

TIP
Verwijder maximaal tussen de 30 á 50 accounts per 24 uur. Doe je er meer, dan ziet Instagram het weer als spam en kan het zijn dat je account en dus je content heel erg zakt in bereik. Verwijder/blokkeer met mate dus.

Algoritme
Iedereen is natuurlijk bekend met het algoritme en we balen hier enorm van. Wil je dat je account meer gezien wordt bij anderen of je favoriete Instagrammer? Reageer en/of like dan een paar dagen achter elkaar bij dat account op zijn/haar foto. Het algoritme probeert namelijk te voorspellen wat wij leuk vinden. Ga jij bij een bepaald account veel liken/reageren, dan ‘denkt’ het algoritme dat jij dat account leuk vindt en zal deze ook vaker bovenin staan en dus sneller voorbij komen. Hiermee zul je dus minder posts zien van soms meerdere dagen oud, hoe fijn is dat!?

Verwijder jij al regelmatig fake volgers van je Instagram account?

Laat een reactie achter