Hoe vind je de beste hashtags voor jouw social media post?

Hashtags kunnen je bereik, likes en interacties een boost geven. Maar welke hashtags moet je gebruiken voor maximaal resultaat? En hoeveel? In dit blog lees je er alles over.

Wat maakt een perfecte hashtag?

Een hashtag kan zorgen voor een boost als een gebruiker daadwerkelijk op een specifieke hashtag klikt of zoekt om vervolgens onderliggende posts te bekijken, jouw account bezoekt en de interactie aangaat. 

De kans dat een gebruiker dit daadwerkelijk doet is veel groter bij hashtags die:

  • Populair zijn. Die hashtags komen immers veel vaker voorbij in de nieuwsfeed of tijdlijn van een gebruiker.
  • Op dit moment gebruikt worden. 
  • Relevant zijn. Een perfecte hashtag heeft dus een link met het onderwerp van jouw social media post.

Een perfecte hashtag is daarom trending in jouw markt; een voor jouw merk relevante hashtag die op dit moment veelvuldig wordt gebruikt.

Hoe vind je de beste trending hashtags?

Er zijn verschillende manieren om de beste trending hashtags voor jouw merk te vinden:

  • Volg accounts met dezelfde doelgroep
    Het is even wat werk, maar het kan goed uitpakken: volg accounts die dezelfde doelgroep hebben als jij. Houd bij wat zij posten en welke hashtags ze gebruiken om vervolgens mee te liften op hun succes. Dit kan vooral tot resultaten leiden als de accounts die je op het oog hebt een groter publiek aanspreken dan jij. 
  • Zoek op social media kanalen zelf
    Je gaat voordat je een post samenstelt op platformen zelf zoeken naar hashtags die geschikt zijn voor jouw post. Op Instagram en Facebook kun je zoeken naar een specifieke hashtag die je interesse heeft, om te zien hoe vaak de hashtag in totaal gebruikt is.
  • Gebruik een Hashtag Generator, bijvoorbeeld https://www.tagsfinder.com/nl-nl/ 

Populairder is niet altijd beter

Soms is het verstandig om niet de meest gebruikte hashtag te kiezen. Hoewel die voldoet aan alle criteria (populair, recent, relevant), kan de concurrentie binnen de populairste hashtags enorm zijn. Ga op zoek naar minder populaire hashtags en combineer deze met populaire hashtags.

Hoeveel hashtags moet je gebruiken?

Zoveel als je wil. Er is tot nu toe geen onderzoek met stabiel en overtuigend bewijs voor een ideaal aantal hashtags.  Waar de ene expert ‘3’ als ideale aantal Instagram-hashtags ziet, roept een ander ‘30’, maar dan moet je ze wel in de comments plaatsen’. Geen van deze uitkomsten kunnen worden bevestigd bij herhaald onderzoek. Kortom: er ís geen ideaal aantal dus je kunt helemaal losgaan met je hashtags. Zolang ze maar niet afleiden van de inhoud van je boodschap!

Laat een reactie achter